Süleyman KAYA tarafından yazılmıştır.
Merhaba, ben Süleyman Kaya. Bilgisayar bilimleri araştırmacısıyım. Bilgisayar bilimleri için C/C++ öğrenirken edindiğim bilgileri paylaşmak üzere bu yayın serisini sizlerle paylaşıyorum. Kaynak olarak Fahrettin Erdinç’in “Mühendislik Öğrencileri İçin Temel Klavuz: C++/C” kitabını kullanacağım. Bu yazımda C diline giriş yapacağız.
Yorum starıları / açıklama satırları, sadece programcıya yönelik metinlerdir; derleyici tarafından dikkate alınmaz. Yani işlemci yazdığımız yorum satırlarını derlenmediği için görmez. Bu nedenle açıklama satırları programı yavaşlatmadığı gibi boyutunu da arttırmaz.
C dilinde iki farklı şekilde açıklama oluşturabiliriz. Bunlardanbirincisi tek satırda açıklama yazılmasını sağlayan (//) iki adet slash karakteridir. Diğeri ise çoklu satır açıklama yapılmasını sağlayan (/* ….. */) slash ve yıldız karakterleridir.
Değişken tanımlama örnekleri:
Çevrim karakterleri okunan değerlerin veri tipini belirler. Sıklıkla kullanılan çevrim karakterleri aşağıdaki gibidir:
Bir sonraki yayınımda C dilinde operatörlere değinmeyi planlıyorum. İyi günler dilerim.
[TR] C/C++ Öğreniyorum (#4)
Giriş
Merhaba, ben Süleyman Kaya. Bilgisayar bilimleri araştırmacısıyım. Bilgisayar bilimleri için C/C++ öğrenirken edindiğim bilgileri paylaşmak üzere bu yayın serisini sizlerle paylaşıyorum. Kaynak olarak Fahrettin Erdinç’in “Mühendislik Öğrencileri İçin Temel Klavuz: C++/C” kitabını kullanacağım. Bu yazımda C diline giriş yapacağız.
Yorum Satırları
Yorum starıları / açıklama satırları, sadece programcıya yönelik metinlerdir; derleyici tarafından dikkate alınmaz. Yani işlemci yazdığımız yorum satırlarını derlenmediği için görmez. Bu nedenle açıklama satırları programı yavaşlatmadığı gibi boyutunu da arttırmaz.
C dilinde iki farklı şekilde açıklama oluşturabiliriz. Bunlardanbirincisi tek satırda açıklama yazılmasını sağlayan (//) iki adet slash karakteridir. Diğeri ise çoklu satır açıklama yapılmasını sağlayan (/* ….. */) slash ve yıldız karakterleridir.
// Tek satır açıklama cümlesi. Bu satır derlenmez.
/* Çok
satır paragraf
açıklama
cümlesi */
C Dili ile Yazım Kuralları
- C dilinde ve diğer C tabanlı dillerde her komut sonuna ( koyulur.
int x = 0, y, top = 0; printf(“merhaba”);
- C dili bloklardan oluşur. {….} işaretleri içinde bulunan komutlara blok denir. Blokların başlangıç ve bitiş yerini de adına süslü parantez / küme parantezi denilen işaretler belirler.
- C dili büyük-küçük harf duyarlı bir dildir. Yani C dili için “süleyman” ve “Süleyman” farklı şeylerdir.
- C dili için boşluk karakterinin bir anlamı yoktur.
C Dili Karakter Seti
- C dilinin kendi özel karakterleri vardır, bu da her karakteri kullanmamızı engeller. Örneğin C dilinde ğ, ı, ç ,ş gibi Türkçe karakterleri kullanamayız.
C Dili ile Veri Tipleri
- Değişkenler, dışarıdan alınan veya program içerisinde üretilen değerleri geçici olarak saklamaya yarayan belleklerdir
- Değişkenleri tanımlamak için kullanılan veri tipi değişken içindeki verinin nasıl bir yapya sahip olduğunu ifade eder.
- C veri tipleri Sayısal ve Alfasayısal olmak üzere iki ayrılamktadır.
- Sayısal olanlar Tam Sayı ve Ondalıklı Sayı olmak üzere ikiye ayrılır.
- Tam sayılar ise işaretsiz ve işaretli olmak üzere ikiye ayrılır. İşaretsiz olanlar sadece pozitif değerleri saklayabilen değişkenlerdir.
- Alfasayısal’lar ise karakter ve karakter dizisi veri tipleridir.
Değişken Tanımlama Kuralları
- C dilinde değişkenleri kullanmadan önce tanımlamak zorundayız.
- Değişkenin ilk karakteri harf (alfanumerik) olmalıdır. Rakam (0–9) ile başlayan değişkenler hatalıdır.
- Değişkenler tek kelime olmalıdır. Eğer iki kelimeden oluşan değişkenler tanımlayacaksak araya alt çizgi (_) koymalıyız.
- Değişkenlere tek karakter atanacaksa tek tırnak (‘….’), metin atanacaksa çift tırnak (“….”) içinde atanmalıdır.
Değişken tanımlama örnekleri:
- veritipi değişken_ismi = başlangıç_değeri;
int a;
int b = 2;
double x, y, z;
unsigned short v = 12, z = 23;
char harf = ‘s’;
char isim[]=”suleyman”;
Sabit Değişkenler
- Program içinde değeri hiç değişmeyen değişkenlere sabit denir. Örneğin bir dairenin alanını veya çevresini hesaplayacaksak pi sayısına ihtiyacımız vardır ve pi’nin değeri hiç değişmediği için onu sabit olarak tanımlarız.
- C dilinde sabit tanımlamak için define komutu kullanılır, bu komutun kullanımı aşağıdaki gibidir:
# define değişken değer
- Sabitleri main() fonksiyonunun üst tarafında veya içinde tanımlayabiliriz.
Veri Çıkışı
- Program içinde üretilen bir değeri konsol ekranına yazdırmak için printf() fonksiyonu kullanılır.
printf(“merhaba”); // parantez içindeki değeri yaz
printf(“içerik:\n”); // değeri yaz ve alt satıra git
C Dili Özel Karakterleri:
- \n : Alt satıra geç
- \r : Satır başına git
- \t : Tab (Sekme)
- \’ : Tek tırnak
- \” : Çift tırnak
- \\ : Ters bölü
- \? : Soru işareti
Formatlı Veri Çıkışı
- Değişkenleri belli bir biçimde yazdırmak istersek printf() fonksiyonunun kullanımı aşağıdaki gibi olur:
printf(“biçim ifadesi”, değişkenler);
- Farklı veri tiplerini yazdırmak için aşağıdaki karakterler kullanılır:
- %d : İşaretsiz tam sayı
- %u : İşaretli tam sayı
- %f : Ondalıklı sayı
- %c : Karakter
- %s : Karakter dizisi
Örnek:
printf(“toplam tutar: %d”, tutar);
printf(“Merhaba, benim ismim %s.”, isim);
Veri Okuma
- Ekrana yazılan değerleri okuyup program içinde kullanmak için scanf() fonksiyonu kullanılır.
- scanf() fonksiyonunun kullanımı ve kalıbı aşağıdaki gibidir:
scanf(“çevrim karakteri”, &değişken)
Çevrim Karakterleri:
Çevrim karakterleri okunan değerlerin veri tipini belirler. Sıklıkla kullanılan çevrim karakterleri aşağıdaki gibidir:
- %d : İşaretsiz tam sayı (char, short, int, long)
- %u : İşaretli tam sayı (unsigned char, unsigned int, unsigned long…)
- %f : Ondalıklı sayı (float, double)
- %e veya %E : Ondalıklı sayı (float, double, üslü biçimde)
- %c : Tek karakter (char)
- %s : Karakter dizisi (string)
- %x veya %X : Onaltılık biçim
Kapanış
Bir sonraki yayınımda C dilinde operatörlere değinmeyi planlıyorum. İyi günler dilerim.
Moderatör tarafında düzenlendi: