müfettiş
Moderatör
Chain of Thought (CoT), Google Research ekibi tarafından 2022 yılında popüler hale getirilen ve Büyük Dil Modellerinin (LLM) karmaşık problemleri çözerken ara mantık adımları oluşturmasını sağlayan bir istemleme (prompting) tekniğidir.
Basitçe anlatmak gerekirse; ilkokulda matematik öğretmeninizin size söylediği "Sadece sonucu yazma, gidiş yolunu da göster!" uyarısının yapay zekaya uygulanmış halidir.
Normal şartlarda bir yapay zeka (ChatGPT, Gemini, Claude vb.), bir soruya yanıt verirken "bir sonraki en olası kelimeyi" tahmin etmeye çalışır. Bu durum, "hızlı düşünme" (System 1) gibidir ve hata payı yüksektir. CoT tekniği ise modeli yavaşlatır, ona "adım adım düşünmesi" için alan açar ve doğruluk oranını dramatik şekilde artırır.
Standart Prompt vs. Chain of Thought: Fark Nedir?
Farkı anlamak için klasik bir mantık sorusu üzerinden gidelim:Senaryo: Roger'ın 5 tenis topu var. 2 kutu daha tenis topu alıyor. Her kutuda 3 top var. Roger'ın şu an kaç topu var?
1. Standart Prompt (Geleneksel Yöntem)
Kullanıcı: Roger'ın 5 tenis topu var. 2 kutu daha tenis topu alıyor. Her kutuda 3 top var. Kaç topu oldu?
Yapay Zeka (Olası Hatalı Cevap): 11 topu var.(Model burada bazen acele edip 5 + 2 + 3 işlemini yapabilir veya bağlamı kaçırabilir.)
2. Chain of Thought Prompt (Düşünce Zinciri)
Not: Örnek basit olsa da, soru karmaşıklaştıkça (örneğin çok katmanlı fizik problemleri veya kodlama hataları) CoT tekniği, modelin halüsinasyon görmesini (uydurmasını) engelleyen yegane yöntemdir.Kullanıcı: Roger'ın 5 tenis topu var. 2 kutu daha tenis topu alıyor. Her kutuda 3 top var. Kaç topu oldu? Cevabı vermeden önce adım adım düşün.
Yapay Zeka:
- Roger'ın başlangıçta 5 topu vardı.
- 2 kutu top aldı.
- Her kutuda 3 top olduğuna göre, kutulardaki toplam top sayısı: 2 x 3 = 6 top.
- Başlangıçtaki toplarla yeni topları toplayalım: 5 + 6 = 11.Cevap: 11
"Zero-Shot CoT": Sihirli Cümle
Düşünce zinciri oluşturmak için her zaman uzun uzun örnekler vermeniz gerekmez. Japon araştırmacılar (Kojima et al.), tek bir sihirli cümlenin modelin performansını %20'den %80'lere çıkardığını keşfetti.O sihirli cümle şudur:
Bu basit komut, modelin iç parametrelerini tetikleyerek cevabı "hemen yapıştırmak" yerine, mantıksal bir sıra izlemeye zorlar."Haydi adım adım düşünelim." (Let's think step by step)
Bu Teknik Neden ve Nerede Kullanılmalı?
Chain of Thought tekniği, sadece matematik soruları için değil, iş dünyası ve içerik üretimi için de kritiktir.1. Karmaşık Veri Analizi
Bir satış raporunu yorumlatırken; "Bu tablonun özetini ver" demek yerine "Tablodaki verileri çeyrek bazında karşılaştır, düşüş nedenlerini adım adım analiz et ve sonra özeti yaz" demek, çok daha derinlikli bir içgörü (insight) sağlar.2. Kodlama ve Hata Ayıklama (Debugging)
Yazılımcılar için hayat kurtarıcıdır. "Bu kod neden çalışmıyor?" yerine "Bu kodun çalışma mantığını satır satır simüle et ve hatanın nerede oluştuğunu adım adım bul" komutu, yapay zekayı bir "Junior Developer"dan "Senior Developer" seviyesine taşır.3. Pazarlama Stratejisi
"Bana bir pazarlama planı yaz" komutu size genel geçer şeyler verir. Ancak "Hedef kitlemizin psikolojisini adım adım analiz et, önce onların acı noktalarını (pain points) belirle, sonra çözümümüzü bunlarla eşleştir ve stratejiyi buna göre kur" dediğinizde, uygulanabilir ve stratejik bir çıktı alırsınız.CoT Tekniğinin Dezavantajları Var mı?
Evet, iki küçük dezavantajı vardır:- Daha Uzun Cevaplar: Model adım adım düşündüğü için daha fazla metin üretir. Bu da okuma süresini uzatır.
- Maliyet/Token Tüketimi: Eğer API kullanıyorsanız (örneğin OpenAI API), model daha fazla kelime ürettiği için maliyetiniz artabilir. Ancak doğruluk payının artması, genellikle bu maliyete değer.
Sonuç: Yanıt Değil, Mantık İsteyin
Yapay zeka devriminde kazananlar, en iyi cevapları alanlar değil; yapay zekaya en iyi düşünme yöntemini öğretenler olacaktır. Chain of Thought, yapay zekanın "kara kutusunu" açar ve onun nasıl bir sonuca vardığını görmemizi sağlar.Bir dahaki sefere ChatGPT veya Gemini ile konuşurken, cevabı hemen istemeyin. Ona bir nefes aldırın ve "Adım adım düşün" deyin. Farkı göreceksiniz.