Dipol Anten Nasıl Yapılır? Hesaplama ve Montaj Adımları

müfettiş

Moderatör

images.png

Dipol Anten Nasıl Yapılır? Hesaplama ve Montaj Adımları​

Giriş: Antenlerin Atası​

Telsizcilikte yüzlerce çeşit anten vardır (Yagi, J-Pole, Loop...), ancak hepsi tek bir atadan türemiştir: Dipol (Çift Kutuplu) Anten.

Dipol, yapımı en kolay, maliyeti en düşük (sadece bir parça elektrik kablosu) ve performansı şaşırtıcı derecede yüksek olan bir antendir. Özellikle HF (Kısa Dalga) bantlarında amatörlerin %80'i dipol kullanır.

Teorisi: Yarım Dalga (Half-Wave)​

Dipol anten, genellikle kullanacağınız frekansın dalga boyunun yarısı ($1/2 \lambda$) uzunluğunda kesilir. Ortadan ikiye bölünür ve tam ortadan beslenir.

• Sağ Kol: Canlı uca (Koaksiyel kablonun ortasındaki tel) bağlanır.
  • Sol Kol: Şaseye (Koaksiyel kablonun dış örgüsü) bağlanır.

Adım 1: Hesaplama (Sihirli Formül)​

Antenin toplam boyunu bulmak için şu formülü kullanırız:

$$L (metre) = \frac{142.5}{Frekans (MHz)}$$
Örnek: 20 Metre Bandı (14.2 MHz) için anten yapalım.

$$L = 142.5 / 14.2 \approx 10.03 \text{ metre}$$
Bu toplam boydur. Anten iki koldan oluştuğu için, her bir kol:

$$10.03 / 2 \approx 5.01 \text{ metre}$$
olacaktır.

İpucu: Her zaman hesaplanandan 10-15 cm uzun kesin. Kısaltmak kolaydır ama uzatmak zordur!

Adım 2: Malzemeler​

1. Kablo: 1.5mm veya 2.5mm kesitli, çok damarlı elektrik kablosu (Hırdavatçıdan alabilirsiniz).
  2. İzolatör: Antenin uçlarını direklere bağlarken elektriği yalıtmak için plastik parça (PVC boru parçası veya pleksi).
  3. Merkez İzolatörü: Kabloların ve koaksiyel kablonun buluştuğu orta nokta.
  4. Koaksiyel Kablo: RG-58 veya RG-213 (Telsize giden kablo).

Adım 3: Montaj​

1. Kestiğiniz iki kablo parçasını (radyatörler) düz bir zemine yatırın.
  2. Orta noktada, kablolardan birini koaksiyel kablonun canlı ucuna, diğerini örgüye (şase) lehimleyin. (Burada 1:1 Balun kullanmak paraziti azaltır ama zorunlu değildir).
  3. Kabloların diğer uçlarına izolatörleri (plastik parçaları) bağlayın ve bu izolatörlerden iplerle ağaca veya çatıya gerin.
  4. Anteniniz yere paralel (Yatay Dipol) veya ters V şeklinde (Inverted V) durabilir.

Adım 4: Tuning (SWR Ayarı)​

Anteni kurdunuz, SWR metre ile ölçüm yapın.

• SWR, istediğiniz frekanstan daha düşük bir frekansta en iyi (dip) noktayı veriyorsa: Anten uzun gelmiştir. Uçlardan birer santim kesin.
  • SWR, istediğiniz frekanstan daha yüksek bir frekansta ise: Anten kısa gelmiştir. Ek yapmanız gerekir (Bu yüzden başta uzun kesin dedik!).

Sonuç​

Kendi yaptığınız 50 liralık bir dipol antenle, binlerce dolarlık hazır antenlerden daha iyi performans alabilirsiniz. Telsizciliğin en büyük hazzı, "Kendi yaptığım antenle Brezilya ile görüştüm!" diyebilmektir.

Geri