müfettiş
Moderatör
Dipol Anten Nasıl Yapılır? Hesaplama ve Montaj Adımları
Giriş: Antenlerin Atası
Telsizcilikte yüzlerce çeşit anten vardır (Yagi, J-Pole, Loop...), ancak hepsi tek bir atadan türemiştir: Dipol (Çift Kutuplu) Anten.Dipol, yapımı en kolay, maliyeti en düşük (sadece bir parça elektrik kablosu) ve performansı şaşırtıcı derecede yüksek olan bir antendir. Özellikle HF (Kısa Dalga) bantlarında amatörlerin %80'i dipol kullanır.
Teorisi: Yarım Dalga (Half-Wave)
Dipol anten, genellikle kullanacağınız frekansın dalga boyunun yarısı ($1/2 \lambda$) uzunluğunda kesilir. Ortadan ikiye bölünür ve tam ortadan beslenir.- Sağ Kol: Canlı uca (Koaksiyel kablonun ortasındaki tel) bağlanır.
- Sol Kol: Şaseye (Koaksiyel kablonun dış örgüsü) bağlanır.
Adım 1: Hesaplama (Sihirli Formül)
Antenin toplam boyunu bulmak için şu formülü kullanırız:$$L (metre) = \frac{142.5}{Frekans (MHz)}$$
Örnek: 20 Metre Bandı (14.2 MHz) için anten yapalım.
$$L = 142.5 / 14.2 \approx 10.03 \text{ metre}$$
Bu toplam boydur. Anten iki koldan oluştuğu için, her bir kol:
$$10.03 / 2 \approx 5.01 \text{ metre}$$
olacaktır.
İpucu: Her zaman hesaplanandan 10-15 cm uzun kesin. Kısaltmak kolaydır ama uzatmak zordur!
Adım 2: Malzemeler
- Kablo: 1.5mm veya 2.5mm kesitli, çok damarlı elektrik kablosu (Hırdavatçıdan alabilirsiniz).
- İzolatör: Antenin uçlarını direklere bağlarken elektriği yalıtmak için plastik parça (PVC boru parçası veya pleksi).
- Merkez İzolatörü: Kabloların ve koaksiyel kablonun buluştuğu orta nokta.
- Koaksiyel Kablo: RG-58 veya RG-213 (Telsize giden kablo).
Adım 3: Montaj
- Kestiğiniz iki kablo parçasını (radyatörler) düz bir zemine yatırın.
- Orta noktada, kablolardan birini koaksiyel kablonun canlı ucuna, diğerini örgüye (şase) lehimleyin. (Burada 1:1 Balun kullanmak paraziti azaltır ama zorunlu değildir).
- Kabloların diğer uçlarına izolatörleri (plastik parçaları) bağlayın ve bu izolatörlerden iplerle ağaca veya çatıya gerin.
- Anteniniz yere paralel (Yatay Dipol) veya ters V şeklinde (Inverted V) durabilir.
Adım 4: Tuning (SWR Ayarı)
Anteni kurdunuz, SWR metre ile ölçüm yapın.- SWR, istediğiniz frekanstan daha düşük bir frekansta en iyi (dip) noktayı veriyorsa: Anten uzun gelmiştir. Uçlardan birer santim kesin.
- SWR, istediğiniz frekanstan daha yüksek bir frekansta ise: Anten kısa gelmiştir. Ek yapmanız gerekir (Bu yüzden başta uzun kesin dedik!).