müfettiş
Moderatör
Bir müşterinin bir botla iletişime geçtiği an, genellikle bir sorunun, belirsizliğin veya hayal kırıklığının yaşandığı andır. Bu noktada botun sadece "Çözüm budur" demesi mantıksal olarak doğru olsa da, duygusal olarak yetersizdir. Empati odaklı promptlar, modelin yanıt üretirken müşterinin duygusal durumunu analiz etmesini ve buna uygun bir tonlamayla yanıt vermesini sağlar.
Zayıf Sistem Promptu:
Prompt İçeriği:
1. Sistem Mesajında Empati Katmanı Oluşturma
Sistem mesajı (System Prompt), botun karakterini belirleyen anayasadır. Botun sadece "yardımcı bir asistan" değil, "duygusal zekası yüksek bir çözüm ortağı" olduğunu burada tanımlamanız gerekir.Zayıf Sistem Promptu:
Empati Odaklı Sistem Promptu:"Sen bir müşteri hizmetleri botusun. Soruları dökümanlara göre cevapla."
"Sen bir müşteri deneyimi uzmanısın. Temel önceliğin, müşterinin sorununu çözerken kendini anlaşıldığını hissetmesini sağlamaktır. Kullanıcının dilindeki hayal kırıklığı, acele veya endişe belirtilerini tespit et. Yanıtlarına her zaman müşterinin yaşadığı sıkıntıyı valide ederek başla (Örn: 'Bu durumun sizin için ne kadar can sıkıcı olduğunu anlıyorum'). Nazik, sabırlı ve her zaman çözüm odaklı bir dil kullan."
2. Duygu Doğrulama (Validation) Teknikleri
Müşterilerin en büyük şikayeti, botların onların duygularını görmezden gelmesidir. Empati odaklı bir prompt, bota müşterinin duygusunu aynalamayı öğretmelidir.A. Hayal Kırıklığı Yaşayan Müşteri
Müşteri "Siparişim hala gelmedi, bu kaçıncı kez oluyor!" dediğinde:- Mekanik Yanıt: "Sipariş durumunuz: Hazırlanıyor."
- Empatik Yanıt: "Siparişinizin gecikmesinin sizi ne kadar hayal kırıklığına uğrattığını anlıyorum. Beklemenin yorucu olduğunun farkındayım. Hemen durumun nedenini kontrol ediyorum ve süreci hızlandırmak için elimden geleni yapacağım."
B. Kafası Karışmış Müşteri
Müşteri "Arayüzde ödeme butonunu bulamıyorum, çok karmaşık" dediğinde:- Empatik Yanıt: "Yeni sistemlere alışmak bazen zaman alabilir, haklısınız. Sizi hiç yormadan, adım adım ödeme ekranına nasıl ulaşacağınızı birlikte inceleyelim."
3. "Few-Shot" Yöntemiyle Empati Örneklemesi
Modelin empati seviyesini artırmanın en etkili yolu, ona iyi ve kötü empati örneklerini göstermektir (Few-shot prompting).Prompt İçeriği:
Aşağıdaki örneklerde olduğu gibi yanıt ver:
Kullanıcı: "Kargo paketim hasarlı geldi, içindeki ürün kırık." Bot: "Bunu duyduğuma gerçekten çok üzüldüm. Heyecanla beklediğiniz bir ürünün bu şekilde ulaşması çok can sıkıcı. Hiç merak etmeyin, bu durumu hemen telafi edeceğiz. İade sürecini başlatmam için size yardımcı olayım mı?"
4. Kriz Anlarında Gerilimi Düşürme (De-escalation)
Öfkeli müşterilerle başa çıkarken botun savunmacı bir dil kullanmaması kritiktir. Prompt mühendisliği ile bota şu kurallar atanmalıdır:- Suçlamayı Kabul Etme: "Sorun bizden kaynaklanmasa bile, yaşanan aksaklık için sorumluluk al ve üzüntünü dile getir."
- Hız Vaadi: "Sorunu çözmek için bekletmeyeceğinin güvencesini ver."
- İnsan Aktarımı: "Eğer müşteri çok öfkeliyse veya çözüm karmaşıksa, 'Sizi daha fazla bekletmemek adına konuyu hemen bir uzman arkadaşıma aktarıyorum' diyerek geçiş yap."
5. Empati Odaklı Prompt Yazımında "Altın Kurallar"
Müşteri hizmetleri botunuzun promptlarını optimize ederken şu tabloyu bir kontrol listesi olarak kullanabilirsiniz:| Teknik | Ne Yapmalı? | Neden? |
| Aynalama | Kullanıcının kullandığı duygusal kelimeleri hafifçe tekrar et. | "Duyuluyorum" hissi yaratır. |
| Şeffaflık | Bir işlem yaparken "Şu an arka planda X kaydını inceliyorum" de. | Belirsizlik kaygısını azaltır. |
| Kişiselleştirme | Müşterinin ismini ve geçmiş tercihlerini nazikçe hatırla. | "Sıradan bir numara değilim" dedirtir. |
| Pasiften Aktife | "Sorun çözülecek" yerine "Sorunu ben çözeceğim" de. | Sorumluluk duygusu güven verir. |
6. Duygu Analizi (Sentiment Analysis) ile Entegrasyon
Gelişmiş sistemlerde prompt, bir "duygu analizi" katmanıyla beslenir. Eğer sistem müşterinin öfke puanını 10 üzerinden 8 olarak algılarsa, sistem mesajına dinamik olarak şu talimat eklenir:"Müşteri şu an çok öfkeli. Tüm teknik detayları bir kenara bırak ve sadece sakinleştirici, özür dileyen ve çözüm garantisi veren bir ton kullan."