müfettiş
Moderatör
Proxmox Cluster Kurulumu ve High Availability (HA) Yapılandırması
Giriş: Güçlerin Birleşimi
Tek bir Proxmox sunucusu (Node) iyidir, ancak o sunucunun anakartı yanarsa üzerindeki tüm sanal makineler kapanır. İş sürekliliği için birden fazla sunucunun tek bir vücut gibi çalıştığı Cluster (Küme) yapısına geçilmelidir.Cluster yapısı size iki şey kazandırır:
- Merkezi Yönetim: 5 farklı sunucuyu tek bir web arayüzünden yönetirsiniz.
- High Availability (HA): Bir sunucu bozulursa, üzerindeki sanal makineler otomatik olarak diğer sağlam sunucularda yeniden başlar.
Cluster Kurulumunun Mantığı
Proxmox'ta cluster kurmak çok basittir.- Master/Slave Yoktur: Tüm node'lar eşittir.
- Corosync: Sunucuların birbirine "Ben yaşıyorum" sinyali (Heartbeat) gönderdiği iletişim protokolüdür. Bu ağın çok hızlı ve düşük gecikmeli (Latency) olması gerekir.
Adım Adım Cluster Oluşturma
- Birinci sunucuda:
Datacenter -> Cluster -> Create Cluster. Bir isim verin (Örn:Ev-Lab). - "Join Information" butonuna basıp çıkan kodu kopyalayın.
- İkinci sunucuda:
Datacenter -> Cluster -> Join Cluster. Kodu yapıştırın ve birinci sunucunun şifresini girin. - Artık iki sunucu tek bir arayüzde görünür!
Kritik Kavram: Quorum (Oy Çokluğu)
HA'nın düzgün çalışması için "Quorum" şarttır. Sistemdeki sunucuların yarıdan fazlasının (%50 + 1) ayakta olması gerekir.- Sorun: 2 sunuculu bir yapıda (2 Node Cluster), sunucuların arasındaki ağ kablosu koparsa ne olur? İki sunucu da diğerinin öldüğünü sanar ve aynı sanal makineleri kendisi başlatmaya çalışır. Buna Split-Brain denir ve veri kaybına yol açar.
- Çözüm: Cluster en az 3 Node olmalıdır. Veya 2 Node + 1 adet küçük cihaz (Raspberry Pi gibi) QDevice (Quorum Device) olarak sadece oy kullanmak için eklenmelidir.
High Availability (HA) Nasıl Çalışır?
HA'yı açmak için sadece "Enable HA" demek yetmez. İki temel şarta ihtiyaç vardır:1. Paylaşılan Depolama (Shared Storage)
Sanal makinenin diski, sunucunun kendi içindeki diskte duramaz. Çünkü o sunucu yanarsa, disk de gider. Diskler, tüm sunucuların erişebileceği ortak bir alanda durmalıdır.- Ceph: Proxmox'un en güçlü olduğu alandır. 3 sunucunun disklerini birleştirip tek bir devasa "Sanal Disk" yapar. Veriler replike edilir. Sunucu yansa bile veri diğerlerinde vardır.
- NFS / iSCSI: Harici bir NAS cihazı (TrueNAS/Synology) kullanmak.
2. Fencing (Çitle Çevirme)
Bir sunucu yanıt vermeyi kestiğinde, Cluster onun gerçekten bozulduğundan emin olamaz (belki sadece ağ kablosu koptu ama makine çalışıyor). Eğer diğer sunucular VM'leri devralırsa ve eski sunucu da çalışmaya devam ederse veri bozulur.- Fencing: Cluster, yanıt vermeyen sunucunun elektriğini (akıllı priz veya IPMI üzerinden) fiziksel olarak keser. "Öldüğünden emin ol, sonra VM'leri devral" mantığıdır.