Python bir Backend teknolojisidir ve farklı veri tabanı uygulamaları ile bağlanabilir. Hem SQL hem de noSQL veritabanlarına bağlanabilir. Bu bölümde Python'u noSQL veritabanı olan MongoDB veritabanına bağlayacağız.
Bağımlılıkları yükleyin
Veritabanı oluşturma
MongoDB'nin güzel yanı, buluttaki veritabanlarını desteklemesidir. Yerel örneğimizi ya da herhangi bir sunucu üzerinde bir örnek oluşturabiliriz. Örneğin, ben Postgres için Supabase'in hayranıyım çünkü bulut ölçeklendirmeyi ve otomatik yedeklemeyi destekliyor, bu yüzden benim için bulutta başlamak daha iyi.
Mongo Atlas'a gidin, bir proje oluşturun ve ardından bu bölümü bulmalısınız.
Bir sonraki adım olarak ücretsiz katmanı seçin. Paylaşılır, bu da onu geliştirme amaçları için uygun hale getirir. Gerçek dünya projeleri için diğer seçenekleri değerlendirmelisiniz.
Bir sonraki adımda, aşağıdaki gibi şifrenizle bir kullanıcı oluşturabilirsiniz:
En altta, IP adresinizin listede olup olmadığını kontrol edin. Eğer yoksa, Add my Current IP Address'ye tıklayın.
Not
Bağlantı URL'nizi almak için Connect düğmesine tıklamanız ve ardından Sürücüler bölümüne gitmeniz gerekir.
Bundan sonra, bağlantı dizenizi bulacaksınız.
Python'dan bağlanın
Şimdi işimiz bitti ve Python'dan bağlanabiliyoruz. <password> yerine şifrenizi eklemeyi unutmayın. Eğer admin'den farklı bir isim seçtiyseniz bunu da değiştirmeniz gerekiyor.
Sorun Giderme
Her şey doğru çalışıyorsa, herhangi bir hatayla karşılaşmamanız gerekir. Kullanıcı adınız veya şifrenizle ilgili sorun yaşamanız durumunda, güvenlik bölümünden veritabanına erişebilirsiniz. Burada bir kullanıcı ekleyebilir veya şifrenizi değiştirebilirsiniz.
Bağımlılıkları yükleyin
python -m pip install "pymongo[srv]"
pip install pydantic-settings
Veritabanı oluşturma
MongoDB'nin güzel yanı, buluttaki veritabanlarını desteklemesidir. Yerel örneğimizi ya da herhangi bir sunucu üzerinde bir örnek oluşturabiliriz. Örneğin, ben Postgres için Supabase'in hayranıyım çünkü bulut ölçeklendirmeyi ve otomatik yedeklemeyi destekliyor, bu yüzden benim için bulutta başlamak daha iyi.
Mongo Atlas'a gidin, bir proje oluşturun ve ardından bu bölümü bulmalısınız.
Bir sonraki adım olarak ücretsiz katmanı seçin. Paylaşılır, bu da onu geliştirme amaçları için uygun hale getirir. Gerçek dünya projeleri için diğer seçenekleri değerlendirmelisiniz.
Bir sonraki adımda, aşağıdaki gibi şifrenizle bir kullanıcı oluşturabilirsiniz:
En altta, IP adresinizin listede olup olmadığını kontrol edin. Eğer yoksa, Add my Current IP Address'ye tıklayın.
Not
Bağlantı URL'nizi almak için Connect düğmesine tıklamanız ve ardından Sürücüler bölümüne gitmeniz gerekir.
Bundan sonra, bağlantı dizenizi bulacaksınız.
Python'dan bağlanın
Şimdi işimiz bitti ve Python'dan bağlanabiliyoruz. <password> yerine şifrenizi eklemeyi unutmayın. Eğer admin'den farklı bir isim seçtiyseniz bunu da değiştirmeniz gerekiyor.
from pymongo import MongoClient
connection_string = "mongodb+srv://admin:<password>@cluster0.lp5vdxl.mongodb.net/?retryWrites=true&w=majority&appName=Cluster0"
client = MongoClient(connection_string)
db_list = client.list_database_names()
test_db = client.test
collections = test_db.list_collection_names()
print(collections) # []
Sorun Giderme
Her şey doğru çalışıyorsa, herhangi bir hatayla karşılaşmamanız gerekir. Kullanıcı adınız veya şifrenizle ilgili sorun yaşamanız durumunda, güvenlik bölümünden veritabanına erişebilirsiniz. Burada bir kullanıcı ekleyebilir veya şifrenizi değiştirebilirsiniz.