Visual Studio Kurulum Rehberi: Geliştirme Ortamınızı Hazırlayın

crazy_coder

Moderatör

Adım Adım Visual Studio Kurulum Rehberi: Geliştirme Ortamınızı Profesyonelleştirin​

Kod yazmaya başlamadan önceki en kritik adım, doğru araçları doğru şekilde kurmaktır. Microsoft'un amiral gemisi olan Visual Studio, sadece bir metin düzenleyici değil; hata ayıklama, test ve yayınlama süreçlerini tek çatı altında toplayan devasa bir IDE'dir (Integrated Development Environment).

1. Doğru Sürümü Seçmek: Hangi Visual Studio Size Uygun?​

Kuruluma başlamadan önce karşınıza üç ana seçenek çıkacak. İhtiyacınıza göre doğru olanı seçmek kaynak yönetimi açısından önemlidir:

• []Community Sürümü: Öğrenciler, açık kaynak geliştiriciler ve bireysel yazılımcılar için tamamen ücretsizdir. Profesyonel sürümdeki neredeyse tüm özelliklere sahiptir.
    []Professional Sürümü: Küçük ekipler ve profesyonel projeler için tasarlanmıştır.
  • Enterprise Sürümü: Büyük ölçekli kurumsal şirketler için gelişmiş test ve mimari araçlar sunar.

Tavsiye: Eğer bireysel olarak C# öğreniyorsanız veya küçük çaplı projeler geliştiriyorsanız Community 2022 sizin için en iyi tercihtir.

2. Kurulum Adımları (Visual Studio Installer)​

Visual Studio'yu kurarken aslında doğrudan programı değil, "Installer" adı verilen bir yönetim panelini indirirsiniz.

Adım 1: İndirme
Visual Studio resmi web sitesine gidin ve "Visual Studio'yu İndirin" butonuna tıklayarak küçük boyutlu yükleyici dosyasını çalıştırın.

Adım 2: İş Yüklerini (Workloads) Seçmek
Burası kurulumun en önemli kısmıdır. Her şeyi kurmaya kalkarsanız diskinizde 30-40 GB yer kaplayabilir. İhtiyacınıza göre şu seçenekleri işaretleyin:

• []ASP.NET ve Web Geliştirme: Web siteleri ve API'lar geliştirecekseniz mutlaka seçin.
    [].NET Masaüstü Geliştirme: Form uygulamaları ve konsol uygulamaları için gereklidir.
    []Unity ile Oyun Geliştirme: Eğer oyun dünyasına girmek istiyorsanız bu seçeneği işaretleyin.
    [].NET Çok Platformlu Uygulama Kullanıcı Arabirimi (.NET MAUI): Mobil uygulama geliştirmek istiyorsanız seçmelisiniz.

3. .NET 8 ve .NET 9 Desteğini Etkinleştirme​

Rehberimizin önceki bölümlerinde bahsettiğimiz modern özellikleri kullanabilmek için, kurulum ekranının sağ tarafındaki "Bireysel Bileşenler" (Individual Components) sekmesine tıklayın.

Kod:
    .NET 8.0 Runtime (LTS)

.NET 9.0 Runtime (Current)

C# and Visual Basic Roslyn compilers

Bu seçeneklerin işaretli olduğundan emin olun. Visual Studio 2022'nin en güncel sürümünü (v17.10 ve üzeri) indiriyorsanız, bu paketler genellikle varsayılan olarak seçili gelir.

4. İlk Projenizi Oluşturun: "Merhaba Dünya"​

Kurulum bittikten ve bilgisayarınızı yeniden başlattıktan sonra şu adımları izleyerek ortamı test edin:

1. []Visual Studio'yu açın ve "Yeni bir proje oluştur" deyin.
    []Arama kutusuna "Console App" yazın.
    []Projenize bir isim verin ve hedef framework olarak .NET 9.0 seçin.
    []Açılan ekranda aşağıdaki kodu göreceksiniz:

C#:
// .NET 9 ile gelen modern ve sade konsol şablonu
Console.WriteLine("Visual Studio Kurulumu Başarılı!");
Console.WriteLine($"Çalışan .NET Sürümü: {Environment.Version}");

F5 tuşuna basarak kodunuzu çalıştırın. Eğer siyah bir pencerede bu yazıları görüyorsanız, tebrikler! Geliştirme ortamınız hazır.

5. Geliştiriciler İçin Olmazsa Olmaz Eklentiler​

Visual Studio'yu daha verimli kullanmak için "Extensions" menüsünden şu eklentileri kurmanızı öneririm:

• []GitHub Copilot: Yapay zeka destekli kod yazma asistanı.
    []Prettier / Code Cleanup: Kodunuzun otomatik olarak düzenli görünmesini sağlar.
  • Error Lens: Hataları sadece altta değil, doğrudan kod satırının yanında görmenizi sağlar.

Sonuç ve Önemli İpuçları​

Visual Studio kurmak sadece "İleri" butonuna basmak değildir; ihtiyacınız olan bileşenleri doğru seçmek sistem performansınızı doğrudan etkiler. Özellikle düşük depolama alanına sahipseniz, gereksiz iş yüklerini (C++ veya Python gibi kullanmayacağınız diller) seçmemeye özen gösterin.

Küçük Bir Not: Kurulum sırasında "Koyu Tema" (Dark Mode) seçmeyi unutmayın; göz sağlığınız ve odaklanmanız için en iyisidir!

Geri