müfettiş
Moderatör
VMware vSphere 8 ile Veri Merkezi Yönetimi
Giriş: Kurumsal Sanallaştırmanın Altın Standardı
Ev kullanıcıları için VirtualBox veya Proxmox neyse, Fortune 500 şirketleri ve büyük bankalar için VMware vSphere odur. vSphere, tek başına bir yazılım değil, bir "Sanallaştırma İşletim Platformu"dur.vSphere 8 sürümüyle birlikte VMware, sadece CPU sanallaştırmanın ötesine geçerek, DPU (Data Processing Unit) teknolojisini entegre etti ve modern donanımların gücünü veri merkezine taşıdı. Bu makalede, vSphere mimarisini ve binlerce sunucunun tek bir ekrandan nasıl yönetildiğini inceleyeceğiz.
vSphere Mimarisi: ESXi ve vCenter
vSphere yapısını anlamak için iki temel bileşeni bilmek gerekir:1. ESXi (Hypervisor)
Çıplak metale (Bare-metal) kurulan, sanal makinelerin üzerinde koştuğu işletim sistemidir. Her fiziksel sunucuya (Host) bir tane ESXi kurulur.- Görevi: CPU, RAM ve Disk kaynaklarını sanal makinelere dağıtmak.
2. vCenter Server (Yönetim Merkezi)
vCenter, tüm ESXi sunucularını yöneten "beyin"dir. Siz tek tek 50 tane sunucuya bağlanmazsınız; vCenter'a bağlanırsınız ve o sizin komutlarınızı ilgili sunuculara iletir.- Görevi: Merkezi yönetim, izleme, yetkilendirme ve gelişmiş özellikleri (HA, DRS) çalıştırmak.
vSphere 8 Yenilikleri: Project Monterey ve DPU
vSphere 8'in en büyük devrimi, Project Monterey kod adıyla bilinen DPU (Data Processing Unit) desteğidir.- Sorun: Modern veri merkezlerinde, ağ trafiği ve güvenlik işlemleri (Firewall, Encryption) CPU'nun %30'unu harcayabilir. Bu, uygulamalar için kalan CPU gücünü azaltır.
- Çözüm (DPU): vSphere 8, ağ ve güvenlik iş yüklerini sunucu üzerindeki özel "Akıllı Ağ Kartlarına" (SmartNIC / DPU) devreder. Böylece ana işlemci (CPU) tamamen uygulamalara (Workload) kalır. Bu, performans artışı ve daha iyi izolasyon sağlar.
Kritik vSphere Teknolojileri
vSphere'i "Enterprise" yapan özellikler şunlardır:1. vMotion (Canlı Göç)
Bir sanal makineyi, kapatmadan ve hizmet kesintisi yaşatmadan bir fiziksel sunucudan diğerine taşıma teknolojisidir.- Kullanım: Sunucuya RAM takmanız gerekiyor. Üzerindeki sanal makineleri vMotion ile diğer sunucuya atarsınız, fiziksel sunucuyu kapatıp bakım yaparsınız. Kullanıcılar hiçbir şey hissetmez.
2. DRS (Distributed Resource Scheduler)
Otomatik yük dengeleme sistemidir. vCenter, sunucuların yükünü izler.- Senaryo: A Sunucusu %90 CPU ile çalışırken, B Sunucusu %10'da yatıyorsa; DRS devreye girer ve A'daki bazı makineleri otomatik olarak vMotion ile B'ye taşır. Sistem sürekli dengede kalır.
3. HA (High Availability - Yüksek Erişilebilirlik)
Donanım arızasına karşı sigortadır.- Senaryo: Fiziksel sunuculardan birinin güç kaynağı yandı ve kapandı. HA, o sunucudaki sanal makineleri, kümedeki (Cluster) diğer sağlam sunucularda otomatik olarak yeniden başlatır. Kesinti sadece birkaç dakikadır.
vSphere 8 Lisanslama ve Kurulum
vSphere 8 kurulumu iki aşamalıdır:- Fiziksel sunuculara USB veya CD üzerinden ESXi 8.0 ISO'su ile kurulum yapılır.
- Bu sunuculardan birinin üzerine (veya ayrı bir yere) vCenter Server Appliance (VCSA) kurulur. VCSA, Linux tabanlı (Photon OS) hazır bir pakettir.