WSL2 ile Windows Üzerine Linux Kurmak

PwnLab.Me

Admin

Yusuf Can Çakır tarafından 14 Ocak 2021 tarihinde yazılmıştır

1705942838551.png

Büyük dostluklar mı diyelim büyük aşklar mı diyelim kavgayla başladığını duymuşsunuzdur. Windows ve Linux arasındaki ilişkiye ister dostuluk deyin istersenizde aşk fakat bir şeylerin değiştiği kesin.

Microsoft'un yapmış olduğu bir yenilik ile artık siz Windows 10 kurduğunuzda yanında birde Linux işletim sistemi getiriyorsunuz. Microsoft'un WSL(Windows Subsystem for Linux) sistemini sizlere anlatmaya çalışacağım.

WSL sayesinde herhangi bir sanallaştırma uygulamasına(Vmware, Virtualbox vb.) ihtiyaç duymadan Linux işletim sistemlerini Windows 10 cihazınızda kullanmanıza yaramaktadır. WSL'in kullanabilmek için kullandığınız cihazın en az Windows 10 1607 sürümü olması gerekmektedir. Alt Windows sürümlerinde kullanamayacaksınız.

Günümüzde halen daha gelişmektedir ve Microsoft çalışanları WSL2 sürümünü çıkarttı. WSL2'nin en az Windows 10 sürümü ise 1903'tür.

WSL ile WSL2 arasında ne fark var diyeceksinizdir. WSL2'de dosya sisteminin performansı arttırılmıştır. Gerçek bir Linux deneyimi sağlayabilmeniz için Hyper-V sanallaştırma teknolojisinin çekirdeğinde Linux işletim sistemi kullanılmaktadır. Ayrıca WSL'i kullanmak için Boot menüdeki UEFI'nin açık olması gerekmektedir.

Birçok Linux dağıtımını desteklemektedir fakat Microsoft Store'dan alabilecekleriniz şunlardır:

• Kali Linux
  • Fedora Remix
  • Ubuntu(18.04 - 20.04LTS)
  • Debian
  • SUSE Linux
ayrıca dışarıdan Arch Linux'u temin edebilirsiniz.

Gelelim fasulyenin faydalarına, biraz da faydasından bahsedelim.

• Vmware gibi sanallaştırma uygulamalarından farkı daha az kaynak sömürüyor olması.
  • Windows üzerindeki dosyaları kolay bir şekilde erişim sağlayabilirsiniz.

WSL Desteğini Öğrenme ve Linux Kurulumu​

Şimdi WSL'in bilgisayarımızın destekleyip desteklemediğini öğrenmek için Windows + R yapalım ve "winver" yazalım.

1705942853979.png

Böyle bir ekran görüyorsanız WSL maceramıza başlayabiliriz. WSL özelliğini bilgisayarımızda açmamız gerekmektedir. Bunun için denetim masası > programlar > Windows özelliklerini aç veya kapa kısmına tıklayalım.

1705942861552.png

Buradaki gibi Linux için Windows Alt Sistemi tikli olmalıdır. Tik attığınızda bilgisayarı kapatıp açacaktır.

Şimdi istediğiniz bir Linux dağıtımını Microsoft Store'dan indirebiliriz. Arch Linux kullanmak istiyorum derseniz ise https://github.com/yuk7/ArchWSL buradan indirmeniz gerekmektedir.

1705942868626.png

Herhangi birini indirdikten sonra çalıştıralım ve ufak bir kurulum yapmasını bekleyelim. Kurulum bittikten sonra zaten direk giriş yapabileceksiniz.

Direk kendisi root isimli bir kullanıcı oluşturacaktır.

Linux sistemimizi kurduk şimdi de WSL yapısından sizlere bir şeyler göstermek istiyorum ve de WSL'den WSL2 sürümüne nasıl geçebilirsiniz bundan bahsedeceğim.

Powershell'i açıp

wsl.exe -l -v
yazdığımızda WSL'in üzerinde çalışan işletim sistemini göreceğiz ve hangi WSL sürümünü kullanıyor buna bakacağız.

1705942881566.png

İşletim sistemini WSL'den WSL2'ye yükseltmek için

wsl – -set-version ubuntu-20.04(dağıtımınızın tam adı) 2
şeklinde yazmalısınız.

Sizlere WSL2'nin çekirdeklerinin güncellenmesi için bir mesaj verecektir. Onun için: https://aka.ms/wsl2kernel sitesine gidelim

1705942887863.png

Kırmızı alandaki yere tıklayarak yazılımı indirelim ve kurulumunu yapalım.

1705942894636.png

Ardından PowerShell'e tekrar gelip

wsl – -set-version ubuntu-20.04 (dağıtımınızın tam adı) 2
yazıyoruz ve WSL2'ye hoş geldiniz 😂

Eğer ki Linux'u kapatmak isterseniz

wsl.exe —shutdown
yazmanız yeterlidir.

Yazım bu kadardı, isterseniz xfc4 yükleyip gerçek bir Linux deneyimi yaşayabilirsiniz.

Geri