EchoLink Nedir? İnternet Üzerinden Telsiz Haberleşmesi

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan irfo
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

irfo

Moderatör

Giriş: Telsiz İnternetle Buluşuyor​

HF (Kısa Dalga) cihazınız yok, devasa antenler kuramıyorsunuz, sadece küçük bir el telsiziniz veya sadece bilgisayarınız var. Yine de Brezilya'daki bir amatörle konuşabilir misiniz? EchoLink ile evet.

EchoLink, Radyo Amatörlüğünü VoIP (Voice over IP) teknolojisiyle birleştiren bir sistemdir.

Nasıl Çalışır?​

Sistem üç bileşenden oluşur:

1. Kullanıcılar (Siz): Bilgisayardan veya telefondan EchoLink uygulamasına girersiniz.
  2. Link İstasyonları (Simplex Link / Repeater): Dünyanın bir yerinde, bilgisayarına bir telsiz bağlamış bir amatör vardır.
  3. RF Tarafı: O amatörün telsizi, internetten gelen sesinizi alır ve radyo dalgası olarak şehrine yayar.
Senaryo: Siz İstanbul'da telefonunuzdan EchoLink'e girip "New York Rölesi"ne bağlanırsınız. Telefona konuştuğunuzda, sesiniz internetten New York'a gider, oradaki röleden telsiz sinyali olarak çıkar. New York sokaklarında el telsiziyle gezen bir amatör sizi duyar ve cevap verir.

Kayıt ve Güvenlik​

EchoLink'e herkes giremez. Sadece lisanslı amatör telsizciler kullanabilir.

• Kayıt olurken lisans belgenizin fotoğrafını sisteme yüklemeniz gerekir. Çağrı işaretiniz (Örn: TA1XXX) onaylanmadan sisteme giriş yapamazsınız.

Kullanım Alanları​

• Seyahat: Telsizinizi yanınıza almadığınızda, gittiğiniz ülkedeki rölelere bağlanıp "Ben geldim" demek için.
  • Afet: Şehrinizdeki röle çöktüyse, komşu şehrin rölesine internetten bağlanıp yardım istemek için.
  • Eğitim: Yabancı dil pratiği yapmak ve dünyayı dinlemek için.

Sonuç​

Bazı "eski toprak" amatörler EchoLink'i "gerçek telsizcilik değil" diyerek eleştirse de, EchoLink amatörlüğün kapsama alanını sonsuzlaştıran muazzam bir araçtır. RF ile IP'nin kardeşliğidir.

Geri